Van Woonovatie-element tot volwaardige woning

Het standaard betonelement (3,48 bij 6,96 meter) vormt de basis voor het Woonovatie-concept en dus ook voor iedere Woonovatie-woning. De fundering van de woning bestaat uit een gegalvaniseerd stalen constructie met slechts acht verschillende onderdelen (inclusief bouten en moeren)! Beton storten is niet nodig; een kleine machine voor het uitgraven van de funderingscontouren volstaat.

Bovenop de fundering en onder de betonnen elementen komen modulaire isolatieplaten te liggen. Daarnaast wordt de fundering geïsoleerd met omsluitende isolatieplinten. Onder andere hierdoor komt de RC-waarde (warmte-isolerend vermogen) van de woning uit op een gemiddeld niveau van 8. Concreet betekent dit dat de woning zeer goed geïsoleerd is. Ter indicatie: de Nederlandse overheid verplicht voor nieuwbouw vanaf 2015 een warmteweerstand (RC-waarde) van 3,5 m2K/W voor vloeren, 4,5 m2K/W voor gevels en 6 m2K/W voor daken.

Op de isolatieplaten worden de betonnen elementen geplaatst: de standaard Woonovatie-elementen. Deze worden bekleed met industrieel geprefabriceerde gevelelementen die zorgen voor een optimale isolatie. Ook kunnen steenstrips, houten panelen of spuit- of stucwerk worden aangebracht op deze gevelelementen, om zo de uitstraling van een traditioneel gebouwde woning te realiseren. De gevelelementen arriveren volledig afgewerkt op de bouwplaats - inclusief ramen en kozijnen - en worden daar bevestigd aan de betonelementen.

Ook het platte dak wordt uitgerust met isolatiepanelen. Indien gewenst kan hier bovenop een dakkap (met zonnepanelen) worden geplaatst; hiervoor zijn modulaire Woonovatie-kapelementen beschikbaar.

Ieder onderdeel van de woning wordt zover mogelijk in orde gemaakt in de fabriek. Ook het leidingwerk is standaard geïntegreerd in de Woonovatie-module, daarnaast gebeurt bijvoorbeeld ook het verven van de wanden en het plaatsen van de keuken en de badkamer in de fabriek. Alleen de buitenmontage gebeurt op de bouwplaats. Hier worden de diverse componenten geplaatst, gekoppeld en gemonteerd. Ook moet de elektriciteit worden aangesloten. In plaats van een bouwperiode van enkele maanden, zoals bij reguliere woningen het geval is, is een Woonovatie-woning binnen enkele dagen instapklaar!

  1. 1. Fundering

  2. 2. Vloerisolatie

  3. 3. Woonovatie-modules

  4. 4. Gevelelementen

  5. 5. Dakisolatie

  6. 6. Dakplan